Så fort du startar en näringsverksamhet, alltså en yrkesmässig verksamhet med intäkter och kostnader, måste du bokföra och redovisa alla ekonomiska händelser samt betala in skatter och avgifter. Dessutom, precis som dina budgetar, är det till stor hjälp för dig själv att ha kontroll på ekonomin samt värdefullt att visa omvärlden, exempelvis om du får en flygande start med försäljningen.
Du ska bokföra allt som kallas affärshändelser i företaget och där ingår sådant som betalas in och sådant som betalas ut från olika konton, om dina skulder eller fordringar ändras, om du för pengar mellan olika konton och om du gör egna insättningar och uttag. Se till att bokföra regelbundet, det är enklare för dig själv om du inte väntar. Risken är annars att du har massor av affärshändelser att behandla. Affärshändelserna ska också vara bokförda i rätt ordning och det är risk att det inte blir så om du samlar informationen på hög. När ett så kallat räkenskapsår sedan är slut (ett räkenskapsår är lika långt som ett kalenderår men behöver inte börja 1 januari) avslutas din bokföring med ett bokslut som visar din ekonomiska ställning.
När du startat och registrerat ett företag ansöker du också om f-skatt hos Skatteverket. Med denna sköter du själv inbetalningen av skatter och avgifter och kan med fördel användas i din kommunikation med omvärlden. Då ser denna att du har ett ”riktigt” företag och sköter inbetalningen av skatter och avgifter. Alla inbetalningar till Skatteverket och alla återbetalningar från Skatteverket finns samlade på ett så kallat skattekonto, vilket alla företag har, och mervärdesskatt (moms), arbetsgivaravgift och skatt på årets resultat redovisar du i skattedeklarationer som först skickas till din postadress.
För varje företagare är det väldigt viktigt att sätta sig in, förstå och regelbundet utvärdera företagets räkenskaper. Bokföringen och bokslutet delas in i två viktiga delar som du alltid kan ha framme:
Resultaträkningen
- Visar intäkter (din försäljning) och kostnader (det du har köpt för).
- Intäkterna minus kostnaderna blir företagets resultat.
- Ska ge en rättvisande bild av hur det faktiskt går för ditt företag.
Balansräkningen
- Visar tillgångar (patent, maskiner, byggnader, lager, kundfordringar, etcetera), skulder (lån, skatteskulder, leverantörsskulder, etcetera) samt eget kapital.
- Summan av tillgångarna ska vara lika stor som summan av skulderna + eget kapital.
- Ska ge en rättvisande bild av hur förmöget ditt företag är, antingen om det är välmående med tillgångar som är större än skulderna eller i problem med skulder större än tillgångarna.
Är du uppfinnare och entreprenör men saknar kunskaper i företagsekonomi är en grundläggande utbildning att rekommendera. Ofta har de företag som levererar affärssystem (se avsnittet ”Starta företag”) sådana som är ett bra alternativ. Från enkla lathundar om hur du ska sköta den dagliga bokföringen till mer avancerade böcker om redovisning och skatter finner du hos Bokföringsnämnden, FAR och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund liksom hos exempelvis Björn Lundén Information och Norstedts Juridik. Hos FAR och SRF finns också Sveriges revisorer, redovisnings- och ekonomikonsulter samlade om du känner att du direkt eller vid ett senare tillfälle önskar ta hjälp av en sådan. Formella blanketter samt broschyrer om hur man gör vid speciella skatte- och redovisningsfrågor kan du hämta hos Skatteverket som också erbjuder lokala informationsträffar som är bra att gå på.