Innehåll
- Vad är upphovsrätt?
- Vad kan skyddas av upphovsrätt?
- Hur länge gäller upphovsrätten?
- Hur får jag ett upphovsrättsligt skydd?
- Vilka krav måste uppfyllas?
- Vad innebär det upphovsrättsliga skyddet?
- Upphovsrätt och konkurrenter
- Läs mer
Vad är upphovsrätt?
Upphovsrätt är ett skydd för ”litterära” och ”konstnärliga” verk i vidsträckt bemärkelse. Konstnärligt är allt som har tillkommit med en konstnärlig ambition. Litterärt är allt sådant som har en eller annan språkform. Om du själv har skapat något som är litterärt eller konstnärligt (utan att kopiera någon annan) har du antagligen upphovsrätt till din skapelse.
Vad kan skyddas av upphovsrätt?
Idag skyddas det mesta av sådant som representerar en självständig skapande insats genom upphovsrätt. Exempel på upphovsrättsligt skyddade verk är texter i skilda former, alltifrån skönlitteratur (romaner, noveller och dikter) och vetenskapliga skrifter, till föredrag, uppsatser och kompendier, instruktionsböcker, tidningsartiklar och intervjuer. Men också mycket annat skyddas som litterära verk till exempel reklamtexter och slogans. Datorprogram är exempel på litterära verk liksom databaser och andra samlingsverk, till exempel uppslagsböcker. Även tekniska ritningar är exempel på beskrivande verk. Pjäser, teater, skådespel i olika former har upphovsrätt liksom filmer. Exempel på andra konstnärliga verk är skulpturer, bildkonst som målningar och teckningar, collage, fotografier, skisser, byggnadskonst (arkitektur), musik och brukskonst (sådant som är estetiskt och brukbart), till exempel möbler, kläder eller smycken.
Att datorprogram skyddas av upphovsrätt som ett litterärt verk är viktigt. Det betyder att skyddet finns i programkoden och programinstruktionerna som finns lagrade där.
Databaser är också skyddade av upphovsrätt. Skyddet kan gälla såväl de ingående delarna som sammanställningen som sådan. En databas behöver inte vara elektronisk utan det betyder bara att det ska vara en samling av ”data”, av information.
Brukskonst är alla sådana praktiska (brukbara) saker som också har någon slags konstnärligt (estetiskt) syftande form eller utsmyckning, till exempel möbler, mattor, lampor, kläder eller till och med en ficklampa som Mini Maglite (intressanta rättsfall). Ett brukskonstföremål kan vara resultatet av konsthantverk, hantverk, hemslöjd men också industriell design, exempelvis bestick, stickade mössor eller ljusstakar.
Om ett verk innehåller faktauppgifter är inte sådana skyddade. Skyddet omfattar inte idéer som sådana, utan hur idén har kommit till uttryck. Om du vill skydda en (teknisk) idé ska du i stället söka patent.
Hur länge gäller upphovsrätten?
Upphovsrätten gäller under hela upphovsmannens livstid, plus 70 år efter hans eller hennes dödsår.
Hur får jag ett upphovsrättsligt skydd?
Det fina med upphovsrätten är att den uppkommer automatiskt när ett verk skapas. Du behöver inte, och kan inte heller ansöka om skydd. Däremot kan du inte vara säker på att du verkligen har upphovsrättsligt skydd för ditt verk förrän det har prövats i domstol. På andra sidan har de flesta skapande verksamheter skydd enligt upphovsrätten, hur små och obetydliga de än må vara. Men det kan vara svårt att uppskatta värdet på sitt skydd. Rör det sig om en brukskonstprodukt som du är osäker på finns det en organisation, Svensk Forms Opinionsnämnd, som efter ansökan kan ge ett utlåtande om upphovsrättsligt skydd för en brukskonstprodukt. Men det kostar pengar och tar tid.
Vilka krav måste uppfyllas?
Ditt verk måste vara en ”egen intellektuell skapelse”, det vill säga det får inte vara en efterbildning av det som någon annan har gjort. Sådant som är banalt eller mycket enkelt skyddas inte heller enligt upphovsrätten, men kraven är lågt ställda. Verket måste också vara gjort av en människa, slumpgenererad musik kan inte ha upphovsrätt, men däremot något som är gjort med hjälp av ett CAD-verktyg. Det är inte enbart skapande i snäv mening, det vill säga finkonst och skönlitteratur som skyddas, utan alla typer av verk som är ett resultat av personlig prestation och som faller inom området för det som kan kallas litterärt eller konstnärligt. Om du har skapat något sådant som är ett uttryck av en egen idé kan du nog helt enkelt förutsätta att du har upphovsrätt.
Vad innebär det upphovsrättsliga skyddet?
Upphovsrätt är ett skydd mot eftergörande. Det betyder att det är inte intrång för att något som är självständigt skapat är likt ditt eller någon annans verk. Inträngaren måste också ha haft tillgång till ditt verk för att det ska bli fråga om intrång. Men om du har upphovsrätt till ett verk så kan du hindra andra från att:
- Kopiera ditt verk; till exempel i en kopiator eller genom nedladdning av skyddat verk på Internet.
- Göra verket tillgängligt för allmänheten genom:
- Framförande; till exempel att spela ett musikstycke på en restaurang.
- Överföring; till exempel att lägga ut verket på Internet;
- Spridning; till exempel att sälja exemplar av verket;
- Visning; till exempel att visa ett konstverk på en konstutställning;
Du har också rätt att alltid bli omnämnd som upphovsman till ditt verk, och du kan stoppa användning av verket som du tycker är kränkande för din konstnärliga egenart. Det sista kan vara svårt, eftersom det måste till ganska grova kränkningar av verket. Men ändringar är ett exempel, till exempel att måla dit mustascher på ett porträtt du har målat.
Du kan avtala om användning av din upphovsrätt. Du kan sälja din upphovsrätt, helt eller delvis. Du kan också licensiera ut upphovsrätten, det vill säga ge någon annan rätt att använda ditt skyddade verk. Det gör man normalt för ett särskilt syfte under en begränsad tid. Tänk på att alltid skriva ner i ett avtal om det som har överenskommits.
Upphovsrätt och konkurrenter
Eftersom upphovsrätten inte registreras kan en sådan ensamrätt vara svagare i en förhandling eller i en tvistsituation, än om du har exempelvis ett registrerat designskydd som kan visas upp. Har du tagit fram en produkt som förutom upphovsrätten även kan skyddas av som en design eller ett varumärke är det en bra idé att registrera ett sådant skydd. Om du kan visa att du är medveten om och hanterar skyddet av din idé eller produkt aktivt, så är det en fördel såväl i relationen till konkurrenter som till möjliga affärspartners.
Läs mer
Du kan läsa allmänt om upphovsrätt hos PRV och mer ingående från regeringskansliet, likaså om upphovsrätt i den digitala världen. Organisationer som hanterar upphovsrätt är till exempel Stim, Sami och Konstnärernas riksorganisation. En fullständig lista på organisationer finns hos PRV.