3D-printing

InnovationOnline - Tillverkning

På senare år har ett nytt alternativ till traditionell prototyptillverkning tagit fart: 3D-printing. Bara på några år har antalet 3D-printingstjänster och 3D-printertillverkare ökat explosivt och vissa maskiner är så billiga att du kan köpa din egen för bara några tusen. Men vad är 3D-printing? Det finns olika teknologier som använder pulver, vätskor eller trådar för att producera delar, men de har alla gemensamt att de bygger upp en 3D/CAD modell ett lager i taget tills prototypen är färdig.

Tänk dig att du håller på att spritsa en tårta. Tänk sedan om du inte nöjer dig med att spritsa en gång utan spritsar flera lager till ovanpå den första spritsningen. Om du ändrar spritsningen lite i varje lager skulle du kunna skapa en tredimensionell form så som en pyramid eller staty. Detta är tanken bakom 3D-printers och lager-på-lager metoden ger helt nya fördelar som traditionell tillverkning inte kan erbjuda. För det första läggs material enbart till där det behövs, vilket sparar på material kostnaderna. Maskinen behöver inte heller vara lika stark och robust som till exempel en fräs vilket gör maskinen mycket billigare. Slutligen får man också komplexitet på köpet, det vill säga det kostar inte mer att tillverka en extremt detaljerad och invecklad prototyp än det kostar att göra en enkel.

3D-printers är ypperligt lämpliga för prototyptillverkning och du kan spara mycket pengar på att 3D printa din innovation istället för att låta en verkstad fräsa/svarva ut den. Detta gäller framförallt prototyper i plast men även 3D-printade metallprototyper kan vara billigare, beroende på hur komplicerad den vore att tillverka i en verkstad. Plastprototyper gjorda med FDM metoden (Fused deposition modeling) är också så pass starka och tåliga att man med lätthet kan göra funktionella delar så som kugghjul, hävstänger och mycket mer. Det är också FDM maskiner som är de billigaste maskinerna och utgör 99% av alla 3D-printers som säljs till privatpersoner.

Om du vill kan du köpa din egen 3D-printer och många större elektronikbutiker har numera 3D printers i sitt sortiment. De billigaste kostar enbart 5000-6000 kronor. Dock tar det lång tid att lära sig 3D-printing, så du behöver gott om tålamod och tid. Om du hellre vill låta andra sköta hanteringen så finns det ett flertal 3D-printingföretag i Sverige som gärna hjälper dig, men glöm inte bort att kräva sekretessavtal! Du kan också höra med din lokala uppfinnarförening för flera av dem, så som Göteborgs Uppfinnarförening, har kontakter med personer som kan hjälpa dig för en mycket billigare pris än vad 3D-printingföretagen kräver.

När det är dags för dig att tillverka en prototyp, titta på om det är möjligt att göra det via 3D-printing. I de flesta fall är det inte bara möjligt, men kan också bespara dig flera tiotusentals kronor! Då kanske du kan finansiera det med egna fickpengar istället för att behöva söka lån eller finansiärer. Bara det är ljuvligt nog!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Namn(Obligatoriskt)