Det finns flera vägar att välja mellan, när det gäller att förverkliga en idé.
- Licensiering, som innebär att du upplåter rättigheterna till din idé till ett företag och som ersättning får betalt i form av royalty. Detta är den vanligaste vägen för de flesta med idéer att förverkliga dem.
- Exploatera i eget företag innebärande att du startar ett företag i vilket du förverkligar idén. Detta alternativ kan alltid kombineras med kompanjonalternativet!
- Skapande av teknikbolag. Du startar ett bolag och inbjuder finansiärer att bli delägare mot att de satsar kapital för att idén ska kunna förverkligas.
- Kompanjonstrategin. Det är många beslut som ska fattas och många gånger kan det kännas mycket ensamt att själv göra det. Du har kanske inte all den kunskap och erfarenhet som krävs för att omvandla idén till en kommersiell realitet. Då kan det vara bra att arbeta tillsammans med en kompanjon med vilken du delar både framgång och motgång. Inte minst ekonomiskt.
- Sälja hela uppfinningen till ett företag. Uppfinnare med många idéer hinner inte alltid med att utveckla dem alla. Då kan alternativet att sälja idéerna efterhand som de utvecklats så långt, att det går att göra en rimlig bedömning av marknadsmöjligheterna, vara en väg att gå.
1. Är du en ”idéspruta” som har flera idéer du arbetar med samtidigt eller har du bara en idé?
Arbetar du med flera idéer samtidigt hinner du kanske inte med att ägna alla den tid det kräver för att utveckla dem. Då kan en väg att gå vara att sälja dem efterhand som de utvecklats så långt, att det går att göra en marknadsbedömning av affärsmöjligheterna.
2. Vill du starta ett företag som livsfilosofi, ett sätt att leva eller enbart för att förverkliga din idé?
Att starta eget företag är ett viktigt beslut inte helt utan ekonomiska och andra risker. Har du bara en idé, överväg då att välja licensiering.
3. Kräver din idé tidigt stora kapitalinsatser för att kunna förverkligas?
Det finns idéer som mycket tidigt beräknas kräva större kapital för att förverkligas, än vad idéägaren rimligen kan skaffa på egen hand. I ett sådant läge måste man erbjuda finansiärer att investera i idén och bli delägare.
4. Är du entreprenörstypen som ser till att få saker och ting gjorda istället för att vänta på att någon annan ska göra det?
Saknar du entreprenörsandan, är det förenat med stora risker och betydande åtaganden att starta eget företag. Välj då licensiering istället som en mindre riskfylld väg att gå.
5. Tillåter din privatekonomi att du klarar dina privata levnadsomkostnader utan intäkter från ditt nystartade bolag de första 12 till 24 månaderna efter start?
Det tar längre tid än man tror att gå från start av ett företag tills detta företag genererar tillräckligt med intäkter för att både täcka kostnader och ge utrymme för att ta ut en skälig lön. En förutsättning för bolagets överlevnad kan vara, att du inte är beroende av att ta ut lön från företaget de första 12- 24 månaderna.
6. Är du gift eller sambo? Vad tycker din man/hustru eller sambo om att du startar eget företag? Är ni överens om det?
Att starta företag kräver mycket av dig. Det finns många exempel på att äktenskap eller samboförhållanden spricker till följd av påfrestningar i relationen. Är ni inte överens, överväg licensiering.
7. Är du ”ensamvarg” och vill göra allt själv eller arbetar du gärna med någon annan och tror på detta som ett framgångsrecept?
Är du ”ensamvarg” fungerar du inte tillsammans med en kompanjon. Själv är emellertid inte alltid bäste dräng. Du måste därför kring dig skapa samarbete med personer som har kompetens som du inte själv har, vilket kräver förmåga till samarbete. Att försöka göra allt själv, leder för det mesta till misslyckande!
8. Kan du tänka dig att släppa en del av ägandet till din idé till externa finansiärer?
Utvecklingsprojekt kräver ofta mera kapital än man tror. Om man startar ett företag på egen hand, kan man inte bortse från, att man förr eller senare får släppa in externa finansiärer. Något man alltid ska vara beredd att göra. Kan du inte över huvud taget kan tänka dig det, bör du överväga licensiering.
9. Är du riskbenägen och beredd att riskera dina egna pengar för att se din idé förverkligad?
Är du riskbenägen kan du både starta ett eget företag eller ett teknikbolag. Ett alternativ är att du startar företaget själv (eventuellt med en kompanjon), för att i ett senare skede bjuda in externa finansiärer som delägare.
10. Kan du kombinera din nuvarande anställning med arbetet att förverkliga din idé?
Eget företag kräver ett mycket stort engagemang i tid räknat. Är du anställd förväntas du göra en fullvärdig insats dagtid. Kvällar och helger är din egen tid men ofta finns det mycket som kräver att du använder denna tid till annat än eventuella uppfinningar. Undervärdera därför inte vad som krävs av dig. Överväg därför licensiering, om du inte tror att du har den tid som krävs för att sköta ditt eget företag.
Hur tolkar du dina svar?
Det finns inga enkla regler för hur du ska agera för att lotsa din idé till framgång. Ovanstående förslag ska därför endast ses som just förslag till hur man kan välja. Eftersom inget är vitt eller svart, ska du välja det alternativ du finner bäst passar in på dig. Om du emellertid tror att den här vägvisaren kan hjälpa dig, kommer här en sammanfattning, där vi väger samman dina olika svar.
Svaren har i det här exemplet har gett de här resultaten på de olika frågorna:
- Licensiering = 10 stycken
- Eget företag = 2 stycken
- Eget företag (kompanjon) = 5 stycken
- Sälja idén = 1 stycken
- Teknikbolag = 3 stycken
Om du efter bästa förmåga svarat sanningsenligt på frågorna ovan,
blir rekommendationen i första hand att välja licensiering och i andra hand att starta eget företag tillsammans med en kompanjon.
Nu är det ju så, att ingen idé eller individ är den andra lik. Tvärtom ligger det i sakens natur att kreativa idéer är unika. Det redovisade genomsnittet ovan behöver därför nödvändigtvis inte spegla vad man bör göra i ett visst fall. Flera av frågorna är kanske inte ens relevanta för just ditt fall. Kanske är det så, att det är någon eller några av frågorna som passar bättre in på din speciella idé än övriga. Dessa frågor bör då vara underlag för beslutet att välja alternativ!
Ett visst alternativ behöver inte gälla för alltid. Tvärtom är det inte sällan så, att det sker förändringar efterhand som idén utvecklas. Har du valt att ensam starta ett företag och företaget efter en tid antingen behöver mera pengar, tillföras annan kompetens än den du själv har eller bådadera, så är det kanske lämpligt att ta in en kompanjon. Ditt företag går då från ett läge till ett annat.
Utvecklas idén bra men det har tagit längre tid än beräknat och varken dina egna pengar eller kompanjonens räcker längre samtidigt som banken och offentliga finansiärer inte vill skjuta till mer kapital, då kan det bli aktuellt att bjuda in riskfinansiärer, som tillför kapital och blir delägare. Företaget omvandlas då till ett teknikbolag.
Oavsett vilken företagsalternativ man väljer, kan man alltid licensiera ut rättigheter till idén eller idéerna.
Är du anställd gäller speciella regler. Din arbetsgivare kan nämligen ha äganderätten till din idé och då blir valalternativen begränsade. Så här är det principiellt:
vanligtvis ingen ersättning för idén.
måste ge dig ersättning för idén.
Om arbetsgivaren inte är intresserad av din idé i fallet C, kan du välja något ovanstående alternativ.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev