En verksamhet behöver alltid kapital, särskilt i början när din innovation ska utvecklas och testas och innan du får kunder som köper. Behovet styrs naturligtvis av vilken typ av verksamhet du bedriver och vilken ekonomisk situation du själv sitter i samt delas in i rörelsekapital och investeringskapital. Rörelsekapitalet gäller sådant som behövs i vardagen för den löpande driften och för att klara skillnader mellan när du får betalt för din tjänst eller produkt och när du måste betala dina räkningar. Investeringskapitalet gäller sådant som behövs för att investera i företaget, exempelvis produktutveckling, maskiner och utrustning.
Det finns många olika sorters finansiering som erbjuds:
Eget kapital
Det enklaste och mest uppenbara är egna pengar. Har du egna resurser som räcker både för rörelsen och investeringar är det en god idé att börja där.
Nätverk
Hos familj, släkt, vänner eller kontakter kanske det finns personer som tror mycket på din idé och är villiga att satsa. Det kan ske genom ett lån, att de blir delägare eller kanske att någon bara bidrar.
Banken
Att låna hos banken finns många som gör men som ny företagare vill den gärna gå igenom säkerheter, exempelvis hus, lägenhet eller att någon annan person går i borgen, dig själv som företagare samt din affärsplan eller idé.
Långivare
Förutom banken finns andra aktörer som lånar ut kapital, från dig som bara har en idé till redan etablerade företag. Det finns många olika sorters lån med olika villkor och främst är det ALMI Företagspartner du vänder dig till.
Kunder och Leverantörer
När din verksamhet kommit så långt att du har kunder och leverantörer börjar förhoppningsvis det mesta av din finansiering ske där, alltså att du kan leva på det du säljer. Här bör du se till att kunden betalar så fort som möjligt och att du får så bra betalningsvillkor som möjligt gentemot leverantörerna.
Leasing och Avbetalning
För investeringar i maskiner, utrustning och annat som kostar mycket kan du fråga den du köper av om leasing eller avbetalning. Leasing är som ett avtal där du betalar en avgift varje månad och vid avbetalning bestämmer ni att dela upp betalningen under en viss tid och inte betala allting på en gång.
Investerare
Det finns även många som investerar i innovationer och företag och räknar med avkastning längre fram. Här hittar du dels så kallade riskkapitalbolag dels så kallade affärsänglar. Ett riskkapitalbolag är ett företag medan en affärsängel är en privatperson men som båda vill satsa på nya innovativa verksamheter.
Bidrag
Möjligheten finns också att få bidrag till en innovation och/eller en företagsstart, alltså att du inte behöver betala tillbaka beloppet du får. Ofta sker detta hos offentliga aktörer som Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen eller Europeiska Unionens olika satsningar.
De etablerade affärsbankerna har alltid företagsrådgivare som kan svara på frågor om lån där. För innovationsprojekt och nystartade företag kan det dock vara naturligare att vända sig till ALMI Företagspartner. De har till uppgift att genom rådgivning och finansiering bidra till utveckling av nya idéer och nya företag. Har du en tydlig innovation kan Connect också vara ett alternativ där din affärsidé kopplas samman med de som vill satsa kapital, liksom att vända sig till Sveriges Riskkapitalförening som samlar landets riskkapitalföretag. Enskilda personer som vill satsa i innovationer – affärsänglar – finner du ofta organiserade regionalt eller i ett nätverk, exempelvis Stockholms Affärsänglar. Under vissa förutsättningar finns också möjligheten till rena bidrag – som Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag eller Länsstyrelsernas glesbygdsstöd. Be om mer material från arbetsformedlingen.se respektive Länsstyrelsen om detta.
Finansiering kan hjälpa dig långt att utveckla din idé och din innovation men så fort det inte är eget kapital ska du vara noggrann i ditt arbete och samla mycket kunskap. Varken ett lån eller en investering kommer utan motprestationer som kan komma att påverka dig själv och din verksamhet en hel del.